Valeriu Munteanu: “Teoretic noi nu putem avea mai mult de şase candidaţi la preşedinţia Moldovei”

Am discutat cu deputatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu despre alegerile presedintelui Republicii Moldova stabilite pentru data de 18 noiembrie curent. Ce sanse avem sa depasim criza si cat mai rezista AIE in formula actuala cititi in cele ce urmeaza.

 

De ce ati asteptat fixarea datei alegerii presedintelui pentru a inregistra proiectul referitor la conditiile de alegere a presedintelui, legat de prezenta minima a 61 de deputati in cabina de vot?
Nu vad nici o conditionare intre numirea datei alegerilor si inregistrarea proiectului de catre Partidul Liberal. Noi permanent am avut o abordare mai responsabila pe aceasta dimensiune si am zis ca toate neclaritatile si toate prevederile cu caracter echivoc din legislatia Republicii Moldova vizavi de alegerea presedintelui trebuie clarificate si iata acum am stabilit cu toti colegii ca trebuie lamurit acest aspect. Ori Curtea Constitutionala intr-un aviz dat in anul 2000 stabileste in mod expres ca alegerile sunt declarate nevalabile in cazul in care la vot nu participa 61 de deputati, respectiv deputatii trebuie sa vina sa-si ridice buletinul de vot si sa participe la votare.

Opozitia a declarat proiectul neconstitutional, in timp ce dumneavoastra faceti referinta la o decizia a Curtii Constitutionale, despre ce este vorba?

Acesta si este rolul adevarat al opozitiei – sa critice tot ce propune puterea. Exista prevederi legale care permit opozitiei sa se adreseze la Curtea Constitutionala dupa adoptarea acestui proiect. Nu poti sa declari neconstitutional un proiect de lege la etapa in care el este doar un proiect in dezbatere. Acum declaratiile lor pot fi calificate ca simple speculatii politice.

In opinia dvs cum ar trebui sa fie presedintele Moldovei si cine ar putea ocupa acest post, daca ati putea sa nominalizati niste potentiali candidati agreati de dvs personal?

Raspunsul meu va fi extrem de simplu si poate nu atat de interesant pentru dumneavostra. Presedintele nu trebuie sa fie asa cum vreau eu, presedintele trebuie sa fie o emanatie a unei majoritati parlamentare, pentru ca presedintele face parte din puterea executiva si este nu doar inoportun dar si contraproductiv pentru Republica Moldova sa facem targ si sa jertfim acest post pentru cineva simbolic sau o persoana apolitica asa cum se mai incerca sa se speculeze. Institutia prezidentiala pentru noi este foarte importanta si ea trebuie sa activeze la turatii maxime, iar pentru aceasta presedintele tarii trebuie sa beneficieze de suport politic din partea majoritatii parlamentare. Pozitia Partidului Liberal ramane neschimbata si la aceasta etapa: candidatul nostru este Marian Lupu.

Se creaza impresia ca discutiile pentru desemnarea candidatului sunt netransparente pentru ca toti politicienii evita sa dea nume din varii motive. De ce se tem politicienii si cum se inscrie o asemenea abordare in sistemul democratic pe care pretindem ca-l construim?

Astfel sunt construite regulile in Republica Moldova statuate prin modificarile in Constitutie din iulie 2000. In situatia in care presedintele ar fi ales prin vot direct direct de catre toti cetatenii tarii, orice partid sau candidat independent s-ar putea inregistra in cursa, dar din moment ce Constitutia prevede foarte clar ca un candidat poate fi desemnat de cel putin 15 deputati, teoretic noi nu putem avea mai mult de sase candidate la presedentia Moldovei.

Cei care vor sa devina presedinti ai Republicii Moldova nu au decat sa se implice in procesele politice, sa creeze partide, sa munceasca si sa incerce sa inteleaga toate procesele care au loc in tara. In caz contrar riscam sa avem un presedinte butaforic care nu va intelege ce se petrece in aceasta tara si in afara ei.

Cat de mare este riscul unor anticipate si daca se ajunge la o noua campanie care va fi strategia electorala a PL: AIE contra PCRM sau fiecare pe cont propriu?

Daca aceasta intrebare venea inainte de plecarea grupului Dodon din fractiunea PCRM atunci puteam fi mai circumspect vizavi de sansele unor alegeri anticipate, dar dupa cele intamplate eventualitatea unor alegeri anticipate se deminueaza ceea ce este imbucurator pentru toata lumea.

Credeti ca AIE ar mai rezista unei noi campanii electorale? De ce?

Cu adevarat o noua incercare electorala ar fi contraproductiva nu numai pentru Alianta ci si pentru intrega tara. Eu sunt increzator si sper ca Alianta pentru Integrare Europeana va avea si timpuri mai bune nu doar in ochii nostri, dar si in ai cetatenilor si ai celor ce ne-au creditat cu incredere din afara tarii. Speram ca dupa data de 18 noiembrie in existenta AIE sa se inceapa o noua etapa, una mult mai responsabila in care vom munci fara trisari si fara a astepta noi alegeri anticipate.

Ion Toma, allmoldova.com
9 noiembrie 2011

Scrie un comentariu: