Şefii întreprinderilor statului nu vor mai putea primi prime exagerate la concediere

Directorii întreprinderilor de stat şi cei ai societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar de stat vor putea beneficia la concediere de o primă în mărime de cel mult trei salarii. Un proiect în acest sens a fost votat astăzi de Parlament în prima lectură.

Potrivit raportorului la acest subiect, deputatului liberal Valeriu Munteanu, aceste modificări sunt necesare pentru a evita situaţii de genul celei de la compania Tutun CTC, unde fostul director a primit o primă de concediere de cinci milioane de lei, deşi societatea nu este în cea mai bună situaţie.

Deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ nu a fost de acord întocmai cu proiectul de lege, calificându-l unul antiliberal, deoarece toţi directorii vor primi prime similare, indiferent de rezultatele obţinute. „O astfel de abordare a situaţiei va face şi mai dificilă găsirea de manageri performanţi pentru întreprinderile de stat, în prezent fiind resimţită deja o astfel de problemă”, a menţionat Streleţ.

În replică, Munteanu a declarat, că managerii pot fi motivaţi cu nivelul salariilor şi nu este necesară încă şi o astfel de primă pentru acest lucru.

La rândul său, deputatul liberal Ana Guţu a declarat că o măsură cu adevărat liberală ar presupune privatizarea întreprinderilor statului.

Proiectul a fost votat de majoritatea deputaţilor, fiind susţinut şi de deputaţii comunişti.

Eco.md, 21 decembrie 2012

Scrie un comentariu: