Valeriu Munteanu: „Vom dezvolta conceptul de decomunizare totală a societăţii noastre”

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Valeriu Munteanu, deputat PL, a vorbit despre următorii paşi ce urmează a fi întreprinşi în vederea decomunizării ţării, despre domeniile prioritare pentru liberali în noul sezon politic, dar şi despre şansele AIE de a-şi duce mandatul pînă la capăt.  

T: Dle Munteanu, un clasament convenţional realizat de portalul nostru arată că sînteţi deputatul cu cele mai multe iniţiative legislative. De aceea, vreau să Vă întreb: cît timp vă ia activitatea de legislator, activitatea de partid şi activitatea pe care o aveţi în calitate de cap de familie?

V.M.: Mi-ar plăcea ca acele calităţi pe care le-aţi enumerat să-mi ia cam 30 la sută din timpul meu şi să am timp liber, dar, din păcate, activitatea de parlamentar îmi ia 70 la sută din timp, pentru familie acord – 10-20% şi pentru partid, respectiv, – 10 la sută. Este o mare bucurie că în familie foarte multe responsabilităţi şi le-a asumat soţia. La partid lucrez sîmbetele şi duminicile, iar cinci zile pe săptămînă, de dimineaţa pînă seara, sînt la Parlament şi fac asta cu o mare plăcere. Creaţia legislativă pentru mine este o descoperire pe care am făcut-o recent şi îmi place foarte şi foarte mult. Este un domeniu care poate fi explorat la nesfîrşit. În Republica Moldova existe multe inadvertenţe legislative, foarte multe probleme care trebuie să fie rezolvate şi trebuie să venim cu noi şi noi amendamente la unele legi care au fost adoptate anterior şi nu mai corespund realităţilor zilei de astăzi.

T: Apropo, Dle Munteanu, cînd aţi venit în politică? Ce va determinat să faceţi acest pas şi de ce aţi ales anume Partidul Liberal?

V.M.: În ceea ce ţine de politică, aş vrea să menţionez că am fost permanent implicat în activităţi legate de oameni. Am fost şi primar, şi preşedinte de ONG, şi şef de ligă la facultate. Întotdeauna am ştiut că trebuie cineva să facă şi aceste lucruri.

De ce PL? Pentru că este absolut evident că nu pot fi nicăieri în altă parte – sau în PL, sau nicăieri, pentru că în proporţie de 100 de procente mă regăsesc în ceea ce înseamnă PL. Eu am mai zis-o şi cu alte ocazii că există colegi, inclusiv în Parlament, în alte partide, care spun nu ceea ce ar vrea să spună. De fapt ei spun ce gîndesc şi asta nu corespunde cu poziţia oficială a partidului. Pentru mine (şi spun cu toată responsabilitatea acest lucru) poziţia partidului corespunde sută la sută cu trăirile mele, cu ceea ce simt eu, cu viziunile mele. Din această perspectivă îmi este foarte uşor să activez.

T: Sînteţi co-autor al iniţiativei privind condamnarea crimelor regimului comunist şi interzicerea simbolurilor comuniste, adoptate recent de Parlament. Care credeţi că trebuie să devină următorul pas în acest sens?

V.M.: Eu vreau să vă zic că noi avem deja elaborate cîteva legi pentru a dezvolta acest concept de decomunizare totală a societăţii noastre, lucru care nu s-a făcut în anii 90. Avem restanţe mari în acest sens, care nu pot fi neglijate, chiar dacă unii spun să întoarcem foaia şi să mergem mai departe. Eu spun că, pentru a le putea da anumite repere morale copiilor noştri, trebuie să punem punctele pe i în modul corespunzător.

Am anunţat anterior că lucrăm la proiectul Legii lustraţiei. Sîntem pe ultima sută de metri şi sper foarte mult să ajungă la Parlament, să fie susţinută şi chiar adoptată această lege, chiar dacă este atît de tîrziu. Mai avem şi alte legi în acest sens pentru că, din păcate, anumite reminiscenţe ale comunismului încă sînt prezente.

Desigur, aceste lucruri trebuie făcute în coraport cu multe alte acţiuni, în primul rînd educative. Trebuie să avem acţiuni în şcoală, grădiniţe pentru ca atunci cînd copii noştri ajung la o anumită vîrstă să ştie ce este grîu şi ce este neghină. Avem copii care s-au născut după declararea independenţei, iar reperele lor morale, din păcate, sînt încă foarte fragile.

T: În ceea ce ţine de Legea lustraţiei, se creează impresia că ar exista o competiţie între astfel de partide ca PL şi PLDM. Totodată, şi PCRM a avut unele declaraţii la această temă. Care este poziţia PL în această problemă şi a Dvs. personal?

V.M: În ceea ce ţine de PCRM, lucrurile sînt foarte clare. Voronin l-a scăpat pe unul din învăţăceii săi din lesă, după care a tras firul înapoi şi au clarificat lucrurile foarte repede şi anume că a fost vorba de o declaraţie iresponsabilă a unuia dintre fruntaşii PCRM. În ceea ce ţine de noi, liberalii, este şi declaraţia liderului PL, dar şi alte acţiuni anterioare ale noastre. Lucrurile sînt destul de clare şi voi, jurnaliştii, puteţi să luaţi evenimentele în ordine cronologică, logică‚ dacă vreţi. Atunci cînd în Parlament noi, liberalii, am propus hotărîrea Parlamentului privind interzicerea simbolurilor comuniste, liberal-democraţii s-au opus ca în ea să fie introdusă şi sintagma privind condamnarea persoanelor vinovate, care era o trimitere, un început de Lege a lustraţiei. PLDM spunea că nu este de acord, iar cineva a spus chiar că nu poate să-şi condamne părinţii pentru activitatea lor comunistă. Noi liberalii am făcut şi facem întotdeauna acest lucru. Mai mult ca atît, noi nu o facem de ieri sau de alaltăieri. Încă în 2004, cînd era Partidul Reformei, am adoptat o hotărîre a Consiliului republican unde am spus foarte clar că nu vom accepta în rîndurile noastre şi nu vom promova în funcţii pe cei care au susţinut sau au deţinut funcţii în PCRM al URSS şi pe timpul regimului Voronin. Ne-am ţinut de cuvînt! Nu cred că există persoane de acest gen în PL şi e cazul să facă şi ceilalţi acest lucru. Este o autocenzurare, o autoepurare în acest sens.

T: Cu ce alte iniţiative intenţionaţi să veniţi în viitorul apropiat şi ce domeniu, în opinia Dvs., are cele mai mare nevoie de reglementări suplimentare?

V.M.: Eu am mai zis-o şi cu alte ocazii că Republica Moldova, atunci cînd a fost preluată guvernarea de către AIE, semăna cu un organism foarte şi foarte bolnav, pentru care nu era suficientă administrarea unui tratament medicamentos, ci erau necesare intervenţii chirurgicale foarte serioase, foarte prompte. Noi zicem că aceste intervenţii chirurgicale sînt reformele pentru că este absolut evident că, dacă organismul este foarte bolnav şi nu intervii, el poate deceda.

Vom continua să sprijinim acţiunile Guvernului, acele iniţiative care vin să reformeze cele mai complicate domenii din Moldova. În acelaşi timp, avem agenda noastră proprie, a PL. Avem programul electoral şi programul politic de unde desprindem aceste iniţiative pe care le vedeţi dumneavoastră. Cu precădere vom  insista în această toamnă asupra domeniul educaţiei. Vedem că reforma în acest domeniu trenează de trei ani. În acelaşi timp, există şi alte domenii prioritare, cum ar fi reforma justiţiei, reforma organelor de drept etc. Din partea liberalilor există toată deschiderea pentru implementarea unor reforme fundamentale, temeinice şi nu doar de suprafaţă, aşa cum s-au făcut pînă acum.

T: În scurt timp, va începe un nou sezon politic. În opinia Dvs., cum va fi acesta?

V.M.: Eu cred că va fi destul de fierbinte, nici nu poate fi altfel în Republica Moldova. Am înţeles acest lucru – sezonul e fierbinte indiferent de e toamnă, primăvara, vara sau iarnă. În ultimul timp, moldovenilor le place politica. Deprinşi cu liniştea voroniană, cînd totul se făcea din perspectiva PCRM, toată lumea subscria şi era de acord, acum lumea începe să înţeleagă ce înseamnă de fapt să faci cu adevărat politică. O ţară poate fi guvernată mult mai bine şi mai eficient de o coaliţie unde există concurenţă de ideii, de poziţii şi unde produsul legislativ este de o calitate mult mai mare. Unde există colaborare şi control reciproc, sînt excluse derapajele. Desigur, cetăţeanul nu poate încă să înţeleagă aceste lucruri doar în baza ştirilor pe care le priveşte, dar noi trebuie să-l învăţăm să înţeleagă această realitate pentru că şi sociologii ne indică că, în următorii 10-20 de ani, Moldova nu va avea guvernări monocolore, dar constituite de 2-3 partide, aşa cum este normal, aşa cum se întîmplă în majoritatea ţărilor europene.

T: Ce şanse are Alianţa de a-şi duce la bun sfîrşit mandatul, adică pînă în 2014-2015?

V.M.: Eu zic că şansele de a nu-şi duce mandatul pînă la capăt sînt zero, chiar dacă există speculaţii politice în acest sens venite fie din partea PCRM, fie din partea unor jucători din afara Parlamentului (tot felul de experţi, totul felul de foşti care îşi doresc să fie actuali). Fie că aceste comentarii se plămădesc aici, fie sînt plămădite după zidurile Kremlinului. Eu zic că nu există o altă alternativă şi că AIE îşi va duce pînă la capăt acest mandat.

Sînt şi speculaţii duse pînă la extremă şi anume că Parlamentul ar putea fi dizolvat. Practic nu există situaţie politică în care s-ar putea întîmpla acest lucru, or trebuie să cadă Guvernul de două ori, să nu acceptăm un alt Guvern, ca să se dizolve Parlamentul. Noi am învăţat deja unele lecţii şi eu pot să vă spun din proprie experienţă modul de adoptare a unor decizii, modul de înţelegere acum diferă foarte mult de anul 2010 sau de anul 2011. Am înţeles unde trebuie să cedăm, unde trebuie să insistăm. Eu cred că noi avem deja capacitatea de a coabita în cadrul acestei construcţii politice şi de a ne duce mandatul la bun sfîrşit.

Text: Oxana Mititelu
Video & foto: Andrei Boguş
tribuna.md, 1 septembrie 2012

Scrie un comentariu: