Deputatul PL Valeriu Munteanu vrea castrarea chimică a violatorilor

Deputatul PL Valeriu Munteanu vrea castrarea chimică a violatorilor

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a înaintat în cadrul şedinţei AIE de miercuri, 20 iulie, o iniţiativă legislativă privind pedepsirea violatorilor. Proiectul prevede ca persoanele care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală ce atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, să fie castraţi chimic, prin decizia instanţei de judecată.

Iniţiativa legislativă mai prevede ca pentru pedofilie, castrarea chimică, ca măsură de siguranţă să fie obligatorie, iar pentru alte infracţiuni grave ce atentează la libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei, ca măsură de siguranţă aplicabilă după caz la individualizarea pedepsei.

Potrivit deputatului Valeriu Munteanu, această modificare legislativă prin pedeapsa prevazută “va descuraja şi va ţine departe subiecţii infracţionalităţii sexuale”.

Potrivit statisticilor, rezultatele acestor acţiuni sunt destul de eficace, astfel spre exemplu în Germania, în urma castrării chimice benevole a persoanelor care au comis violuri în privinţa minorilor, recidiva privind violul s-a redus de la 84% la 3%.

Conform datelor MAI, 15 persoane au fost trase la răspundere penală în mod repetat pentru săvârşirea infracţiunilor în sfera vieţii sexuale, îndreptate împotriva minorilor. ,,Studiul pedepselor efectiv aplicate în ultimii 5 ani pentru infracţiunile cu caracter sexual sunt vădit insuficiente pentru a contribui la dezrădăcinarea acestui fenomen”, se arată în nota informativă.

Pentru a intra în vigoare, inițativa legislativă urmează să treacă prin Comisia de specialitate, apoi propusă spre examinare și votare în plenul Parlamentului.

Anastasia Rotaru, arena.md
20 iulie 2011

Scrie un comentariu: