Deputații PL propun indicarea obligatorie și în lei a prețurilor de producere și de vânzare

Indicarea obligatorie a preţurilor de achiziție și de vânzare a tuturor produselor comercializate, în valută naţională, cu denumirea în limba română și într-o formă vizibilă . Aceasta este propunerea deputaților liberali, ce se conține într-o iniţiativă legislativă înregistrată în Parlament, informează serviciul de presă al Legislativului.

Potrivit proiectului de lege, indicatorul de preţ, amplasat pe produs sau în imediata apropiere, urmează să conţină în mod obligatoriu: denumirea obişnuită în limba română sau denumirea comercială, cantitatea netă sau volumul, preţul de vânzare, corespunzător cantităţii preambalate, preţul de achiziţie sau de producere, locul de origine sau de provenienţă. Costul produsului urmează a fi indicat la vedere, într-o formă clară şi uşor de identificat, obligatoriu în valută naţională.

În cazul vânzărilor promoţionale indicatorul de preţ va conţine în mod obligatoriu preţul vechi şi preţul nou, primul fiind lizibil.

Prezentul proiect are scopul de a ajuta consumatorii să se orienteze mai bine în spaţiul informativ dintre vitrine, dar și de a racorda legislația RM la standardele europene. Menţionarea preţului de producere sau de achiziţie descuraja comercianţii în practicarea adaosurilor comerciale excesive”, menţionează deputaţii Valeriu Munteanu şi Vadim Cojocaru în nota informativă a inițiativei legislative.

Autorii iniţiativei legislative propun răspundere contravențională pentru vânzătorii care vor încălca prevederile legii.

Unimedia

Scrie un comentariu: