Au ignorat poziţia preşedintelui! Legea privind castrarea chimică a pedofililor a fost revotată în Parlament

Legea privind castrarea chimică a pedofililor a fost revotată astăzi în Parlament, fără modificări. Asta după ce aceasta nu a fost promulgată de președintele țării, care a considerat prevederile legii anticonstituționale. Autorul proiectului de lege, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a declarat anterior că va inisista pe revotare.

Precizăm că cu un proiect asemănător a venit și deputatul liberal-democrat, Ghenadie Ciobanu. El însă propune detențiune pe viață pentru pedofili. Proiectul acestuia este abia trimis spre avizare instituțiilor responsabile.

UNIMEDIA amintește că președintele țării, Nicolae Timofti, a refuzat să promulge legea privind castrarea chimică, adoptată în Parlament la 6 martie 2012, la inițiativa deputatului liberal Valeriu Munteanu. Șeful statului invocă drept argument art. 24 din Constituție. Acesta face referire la „Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică și la al. 2 – „nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane ori degradante”.

Președintele țării poate să întoarcă legile în Parlament doar o singură dată. Astfel, el va fi obligat să promulge legea privind castrarea chimică a pedofililor, care a fost revotată astăzi.

Legea prevede modificarea Codului Penal, astfel ca persoanele de gen masculin, care vor viola minori până la 14 ani,  să fie castraţi chimic în mod obligatoriu, iar în cazul celor care comit alte infracţiuni grave ce atentează la libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei – castrarea chimică să fie aplicată după caz. Castrarea chimică urmează a fi efectuată în ultimele 3 luni de detenție, pentru a preveni eventualele erori judiciare. Metoda castrării chimice presupune administrarea medicamentului ce are ca rezultat inhibarea dorințelor sexuale, însă nu în mod ireversibil. Castrarea chimică a pedofililor este aplicată în Germania, Polonia, Cehia, Rusia, Canada, Suedia și unele state din SUA.

Unimedia

Scrie un comentariu: