Archive | January, 2021

Drujba din Rezervațiile Științifice

In seara zilei de ieri a părut în spațiul on-line, apoi în presă o informație generată de dl Vasile Costiuc, despre tăieri de pădure în Rezervația Științifică „Plaiul Fagului”. (more…)

Citeşte mai departe →

Betonul din pădure și pădurea din beton

În ultimele 2-3 săptămâni am văzut în presă mai multe investigații pertinente (dar care pot fi completate și aprofundate) legate de „Pădurea de la Durlești” unde o companie privată, „Batami Grup”, ce are în arendă, de la Agenția Moldsilva 40 hectare pădure, a parcelat această pădure, iar acum a început construcția unor case de locuit, […]

Citeşte mai departe →

Curtea Constituțională – Republica Moldova nu este un stat multietnic

Unul dintre reperele cele mai solide ale Înaltei Curți în adoptarea deciziei de astăzi, privind “limba rusă în Republica Moldova” așa spune documentul publicat, este Hotărârea CC nr. 36 din 5 decembrie 2013, prin care a fost constituționalizată Declarația de Independență iar glotonimul “limba româna” a înlocuit invenția sovietică “limbă moldovenească”. (more…)

Citeşte mai departe →

Igor Dodon și ecologia minciunii. Cazul fluviului Nistru

Am fost ministru al Mediului între 30 iulie 2015 și 30 mai 2017, iar în această perioadă, din 23decembrie 2016 Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova. Niciodată în mandatul meu de ministru al Mediului, Igor Dodon nu s-a interesat de subiectul „fluviului Nistru” și de relația moldo-ucraineană în acest sens. (more…)

Citeşte mai departe →

Cum „l-am cunoscut” prima dată pe Eminescu

Acum 20 de ani, eram student în anul II la Târgoviște și chiar dacă Bucureștiul era relativ aproape și accesibil nu prea venisem, în capitala primului stat românesc, de foarte multe ori și niciodată în scop turistic sau cultural. (more…)

Citeşte mai departe →

Cana cu apă ucraineană sau mrejele romantismului recurent

Ieri, printre alte subiecte discutate și convenite de către președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele Ucrainei Volodimir Zelenskiy a fost și (deja) cel mai sensibil subiect de pe agenda comună a statelor vecine “Problematica fluviului Nistru”, citez din Declarația pentru presă a Maiei Sandu: “Am convenit…să continuăm dialogul dintre țările noastre pentru a asigura […]

Citeşte mai departe →