Lege pentru modificarea Legii nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte

proiect

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

LEGE
pentru modificarea Legii nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994
privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Art. I. — Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr. 9, art. 89), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 7, după alineatul unic, care va deveni alineatul (1), se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:

„Cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşaportului de tip sovietic modelul anului 1974, sunt obligaţi să-şi perfecteze buletine de identitate până la data de 1 iulie 2013.“

Art. II. — Guvernul, în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI

 

NOTĂ INFORMATIVĂ

la proiectul legii pentru modificarea Legii nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994
privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte

Conform datelor furnizate de către Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova, actualmente peste 260 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova continuă să deţină şi să utilizeze paşapoarte de tip sovietic (modelul anului 1974).

Această stare anacronică, când la mai bine de 20 de ani de la declararea independenţei, peste 8% din populaţia republicii continuă să folosească actele de identitate ale unui stat inexistent/defunct, impune o reglementare stringentă.

Proiectul propus spre adoptare instituie obligaţia legală a concetăţenilor noştri de a preschimba paşapoartele sovietice cu buletine de identitate noi, având în vedere gratuitatea buletinelor de identitate pentru documentarea iniţială.

Mai mult ca atât, acum actele de identitate pot fi perfectate şi la domiciliul persoanei incapabile de a se deplasa, astfel este evidentă lipsa oricăror impedimente justificate pentru a evita procedura solicitată.

Pe de altă parte, avantajele uniformizării actelor de identitate, cum ar fi: evitarea câmpurilor echivoce din formularele tipizate, suprimarea registrelor incoerente, evidenţa mai corectă a cetăţenilor şi alegătorilor ş.a. sunt incontestabile.

Proiectul sus-menţionat vine să corecteze o lacună juridică perpetuată pe parcursul fostelor guvernări şi să readucă în normalitate procesele administrative de evidenţă a populaţiei, în vederea înlesnirii integrării europene.

Deputaţi în Parlament Valeriu MUNTEANU, Ion HADÂRCĂ

Scrie un comentariu: