ODA pentru Dodon sau binomul „făcător de minuni”

Acum mai bine de jumătate de an, Igor Dodon a declarat solemn și țanțoș că a găsit, personal, și fără ajutorul Partidului Democrat, susținere în cadrul Guvernului Turciei, pentru renovarea impunătorului imobil al Președinției Republicii Moldova, din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, distrus parțial în cadrul protestelor anticomuniste din aprilie 2009.

Mai știm că Partidul Democrat, pentru a-i da posibilitate lui Dodon să se manifeste personal în acest sens, reparându-și Palatul, i-a transmis clădirea de la balanța Guvernului la balanța Președinției, mimând în acest sens o distanțare de procesele realizate de Dodon.

Săptămâna trecută am aflat dintr-un comunicat sumar al Președinției că Igor Dodon a fost informat de către ambasadorul Turciei la Chișinău, citez: „Domnul Hulusi Kiliç a confirmat faptul că licitația privind selectarea companiei de construcție care se va ocupa de renovarea clădirii Președinției s-a încheiat cu succes”.  În rest, niciun fel de informație nu a fost oferită de către actanții principali ai acestei afaceri tenebroase: câți bani vor fi cheltuiți, cine îi donează, cui îi donează, în ce condiții, cine a realizat licitația, cine a câștigat licitația și, respectiv, cine va realiza lucrările… nimic. O mai mare lipsă de transparență decât în această „lucrare” demult nu a cunoscut statul nostru.

De ce nu este transparență în acest proces? Pentru că și lui Dodon și Guvernului de la Chișinău, politic le este convenabil ca această operațiune să se realizeze în semi-întuneric, astfel încât fiecare să poată valorifica în felul său această „realizare”, iar pentru opinia publică să mimeze în continuare distanțarea și chiar confruntarea.

Dar lucrurile nu stau chiar așa cum vor să ni le prezinte Dodon și Plahotniuc.

Guvernul Republicii Moldova are de mulți ani semnat cu Guvernul Turciei un acord cadru privind cooperarea pentru dezvoltare, cunoscut generic drept „ODA”, în baza căruia, an de an, Turcia a finanțat mai multe necesități ale Republicii Moldova. Spre exemplu, în 2012, în baza acelorași proceduri a fost finanțată de către Guvernul Turciei, cu suma de 195 mii euro, reparația și reechiparea clădirii Adunării Populare a UTAG din municipiul Comrat și, tot în acel an, turcii au alocat 228 de mii de euro pentru reparația clădirii Companiei de stat de Radio și Televiziune din UTAG.

La fel și în cazul clădirii Președinției, aceasta va fi reparată și echipată de Guvernul Turciei, în baza acordului guvernamental cadru, iar rolul și contribuția lui Dodon la această „operațiune” sunt infime — acesta doar a transmis Guvernului Republicii Moldova moftul său mult-prea-costisitor, iar procedurile efective de realizare se desfășoară între instituțiile guvernamentale ale ambelor state (la noi, în mod tradițional, acest lucru îl realizează Cancelaria de Stat).

Compania selectată, pe sub plapumă, pentru reparația clădirii lui Dodon, este una turcă, SUMMA International, ce va acționa, cel mai probabil în Chișinău, prin reprezentanța sa de la București, SUMMA România, iar modul în care a fost aleasă compania și sumele alocate în acest sens, sunt deocamdată ținute sub lacăt.

Aceste date de interes public, vor rămâne sub lacăt atâta timp cât socialiștii și democrații nu vor simți presiunea opiniei publice pentru desecretizarea acestei afaceri tenebroase, realizate pe la spatele cetățeanului Republicii Moldova și cu angajamente din partea statului nostru în fața Turciei, total necunoscute și respectiv imprevizibile, dată fiind noua politică (internă și externă) dusă de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care este așteptat în luna mai la Chișinău.

Dodon minte (din nou) în comunicatul său de presă, când spune că s-a realizat o licitație pentru selectarea companiei care va realiza lucrarea de la Președinție, contractul a fost atribuit direct, fără nici un fel de licitație.

Guvernul de la Chișinău se face că nu cunoaște nimic, chiar dacă știe totul și are obligația (nu dreptul) să comunice toată informația de interes public. Că doar nu are Dodon trezoreria sa. Sau banii se aduc cu țolul la Chișinău?

Scrie un comentariu: