Mitropolia Basarabiei sub rafalele de mitralieră ale ateiștilor indigeni

În ultimele zile, la Chișinău, s-a dezlănțuit un adevărat scandal (de mucava) generat de intenția salutabilă a majorității parlamentare de la Chișinău de a retroceda Mitropoliei Basarabiei (din cadrul Patriarhiei Române) o clădire (bloc al Bibliotecii Naționale), naționalizată de sovietici după ocupația de la 1940, când a fost desființată Mitropolia Basarabiei, sub amenințarea plumbului din gloanțele rușilor ocupanți.

Parcă la comandă, o hoardă de „influenceri” de tot genul, s-au năpustit asupra Mitropoliei Basarabiei și asupra Patriarhiei Române, mustind a ură viscerală legat de tot ce este creștinesc și românesc, românesc și creștinesc.

Etichetările și atacurile pline de vitriol au curs gârlă: „Mitropolia Basarabiei este o sinecură”, „Patriarhu Daniel și amicii lui securiști”, „popi în loc de bibliotecă”, „clerul patriarhiei române este un bun aliat în răspândirea propagandei antieuropene kremliniste”.

Părea că vine Armaghedonul.

Antonie Ploieșteanu spunea în cartea sa Zece teze despre catolicitate și etnicitate: „Factorul etnic este prezent în organizarea Bisericii Ortodoxe de la începutul existenței sale și până în zilele noastre. El a fost impus de către viața însăși, în desfășurarea ei istorică. Creștinismul s-a născut și există în condiții date și el nu poate exista decât în condiții de normalitate, decât respectând datele esențiale ale vieții. Dacă le-ar contrazice, creștinismul s-ar contrazice pe sine, s-ar izola și ar dispărea.”

Bisericile ortodoxe sunt organizate pe principiul etnic, respectiv, noi basarabenii, români fiind, aparținem canonic de Patriarhia Română, alte forme de organizare bisericească (între Prut și Nistru) sunt vremelnice, or, sunt departe de gândul că se gândește cineva serios (la Chișinău) la autocefalie.

„Cine atacă Biserica Ortodoxă, numai român nu e!” spunea marele Mihai Eminescu, or, ortodoxia este o parte indisolubilă (și indestructibilă) a națiunii române, astfel, cei care aruncă cu vitriol în Biserica Ortodoxă Română numai români nu sunt, inclusiv români basarabeni.

Patriarhia Română a fost și va rămâne o instituție a statului român și a națiunii române, iar truda de veacuri a acestei instituții (cu toți clericii) pentru îngrijirea sufletului națiunii române este neprețuită, or, fără biserică, ne-am pierde ca neam în negura vremii, așa cum s-a întâmplat cu atâtea popoare, înghițite de himericul cosmopolit al ultimelor secole.

Iertați-mă frați și surori…

Scrie un comentariu: