Directorul liceului Orizont — victima schimburilor politice ale binomului euroasiatic Plahotniuc-Dodon

Sunt liberal şi iubesc mai presus de orice libertatea. Iar drepturile omului pentru mine sunt sfinte. Iată de ce nu pot să tac!

Binomul Plahotniuc–Dodon  a devenit principalul pericol la adresa parcursului european al Republicii Modova, dar şi la adresa valorilor europene şi democratice, la adresa libertăților cetățenești şi drepturilor omului.

Regimul actual a renunțat la orice aparențe europene şi, şi-a arătat orientarea eurasiatică şi preferința pentru autoritarismul regimurilor „iliberale” de tip Putin şi Erdogan.  Încă de duminică, 1 aprilie am denunțat abuzul autorităților aflate în slujba lui Plahotniuc, care la ordinul regimului autoritar Erdogan din Turcia l-a întors de la aeroportul din Chișinău,  sâmbătă, 31 martie, pe domnul  Mustafa Şen Turgay, directorul Liceului Orizont din Chișinău, care a fost a reținut pentru cercetări. A fost eliberat dar i s-a deschis dosar penal şi i s-a interzis să părăsească Republica Moldova.

Binomul Plahotniuc – Dodon a vândut demnitatea şi orientarea europeană a Republicii Moldova pentru bani. Președintele turc Regep Erdogan i-a promis lui Dodon o donație de 7 milioane dolari pentru reparația clădirii Președinției Republicii Moldova, motiv pentru care Dodon  şi Plahotniuc au dispus represiunea directorului de a Liceul Orizont, Mustafa Şen Turgay.

Organele de drept au scurs presei aservite lui Plahotniuc că reținerea ar avea legătură cu rețeaua de școli finanțate de Fethulah Gulen. Directorul de la Liceul Orizont ar fi acuzat de „infracțiuni grave şi foarte grave”. Turcia ar fi declarat mișcarea Gullen ca fiind teroristă şi a cerut aliaților să închidă aceste școli. În Turcia sute de mii de oameni, intelectuali, profesori, ziariști, funcționari publici au fost aruncați după gratii pentru simpla bănuială că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, adversarul politic al președintelui Turciei. Asta ar vrea Binomul să se întâmple şi în Moldova, după cum acționează.

Binomul Plahotniuc – Dodon pune în pericol poziția Republicii Moldova în cadrul comunității internaționale. Rețeaua lui Fethullah Gullen nu figurează pe listele organizațiilor teroriste întocmite de UE, SUA şi NATO, ci doar pe lista lui Erdogan. Liderul Fethullah Gullen se află pe pământ american şi Guvernul SUA refuză constant cererile de extrădare a sa  depuse de Turcia. Dacă Gullen este terorist, înseamnă că Binomul Plahotniuc – Dodon în mod aberant tocmai a pus SUA pe lista statelor susținătoare a terorismului.

Organele de drept, aservite lui Plahotniuc au scurs presei informația că dosarul penal al lui Mustafa Turgay Şen ar avea legătură cu „finanțarea terorismului”. Aceasta este o nerușinare nemaivăzută. Spălarea de bani este o infracțiune legată de terorism, numai că cea mai mare spălătorie de bani din regiunea noastră a devenit republica lui Plahotniuc-Dodon, cu cele peste 20 miliarde dolari proveniți din Rusia şi spălați de bănci şi executori judecătorești din Republica Moldova. Tot spălare de bani este şi transferul  în paradisuri fiscale a miliardului de dolari furat din rezervele Băncii Naționale a Moldovei şi plătit acum de popor prin impozite la bugetul statului. Dar nimeni nu a fost pedepsit pentru  aceste grave infracțiuni la adresa securității Republicii Moldova, iar premierul sub mandatul căruia au fost comise aceste fapte a fost răsplătit cu o (nouă) funcție de ministru în actualul Guvern de la Chișinău.

Tot organele de drept, au mai dezinformat prin intermediul presei  că reținerea directorului de la Liceul Orizont ar avea legătură cu reținerea a 6 cetățeni turci în Kosovo, pentru a se sugera o adevărată conspirație teroristă internațională. Cei 6 sunt un medic şi 5 profesori care lucrau la școli din Kosovo din aceeași rețea cu liceele moldovene Orizont. Cei 6 intelectuali turci au fost răpiți din Kosovo de serviciile secrete turce în complicitate cu serviciile din Kosovo.

Premierul din Kosovo Ramush Haradinaj a declarat că guvernul său nu a știut de această faptă. El i-a demis pe loc pe șeful securității şi pe ministrul de Interne din Kosovo şi le-a vizitat pe soțiile profesorilor turci răpiți pentru a-şi cere scuze.

Chiar în ziua de sâmbătă, 31 martie, când directorul de la Orizont era reținut abuziv şi se insinua că dosarul său are legătură cu profesorii din Kosovo, în presa din toate tarile erau publicate apelurile ONG-urior internaționale de apărare a drepturilor omului în favoarea profesorilor răpiți şi de condamnare a gestului banditesc. Iată cât de inconștienți şi incompetenți sunt cei care conduc vremelnic Republica Moldova!

Kenneth Roth, directorul „Human Rights Watch” avertiza sâmbătă că profesorii răpiți ar putea suferi torturi şi abuzuri. Nate Shenkkan  de la „Freedom House” a publicat în „Washington Post” un editorial pe același subiect, care condamna răpirea, avertiza asupra pericolului de tortură  şi abuzuri, informând că situația din Kosovo s-ar putea repeta şi în alte state. Shenkkan recomandă guvernelor să fie mult mai dispuse să acorde azil politic cetățenilor turci aflați în pericol.

Mă declar solidar cu directorul de la Liceul Orizont, pentru că într-un regim autoritar şi iliberal,  după Mustafa Turgay Şen vom urma noi, dacă vom tăcea.

Cer Binomului Plahotniuc-Dodon să revin la rațiune şi să nu dea integrarea europeană pe iliberalismul regimurilor autocrate.  Îi mai cer să ridice interdicția de părăsire a țării, impusă lui Mustafa Turgay Şen şi îi mai cer să îi soluționeze cât mai grabnic cererea de azil politic.

În cazul în care Binomul îşi pierde orice urmă de rațiune şi îl expulzează pe directorul de la Orizont, încălcând convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte, printre care Convenția Internațională împotriva torturii şi Legislația internațională privind azilul, voi denunța acest fapt în fața tuturor forurilor internaționale. Voi sesiza Departamentul de Stat al SUA să înscrie această faptă în raportul său anual privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Prin reprezentanța ONU de la Chişinău mă voi adresa Înaltului reprezentant al ONU pentru drepturilor omului, precum şi OSCE, Consiliului Europei şi Uniunii Europene.

Cu speranță şi frăție sesizez această gravă situație ONG-urilor din Republica Moldova, activiștilor civici, apărătorilor drepturilor omului şi tuturor iubitorilor de libertate, pentru a se ridica împotriva acestui abuz.

Dragii mei şi dragele mele, acest abuz este doar una dintre ultimele zvârcoliri ale Binomului Plahotniuc – Dodon.

În curând vom scăpa de dânșii, vă asigur.

https://turkeypurge.com/hrw-6-turks-taken-kosovo-turkey-face-risk-torture-abuse

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22376792-turcia-tocmai-rapit-sase-cetateni-dintr-alta-tara.htm

https://turkeypurge.com/hrw-6-turks-taken-kosovo-turkey-face-risk-torture-abuse

https://wtop.com/europe/2018/03/kosovo-intelligence-chief-fired-after-6-turks-deported/

https://stockholmcf.org/abduction-of-6-turks-in-kosovo-point-to-turkish-embassies-key-role-in-illegal-kidnappings/

https://www.turkishminute.com/2018/04/01/erdogan-says-gulen-will-be-abducted-just-like-6-turks-in-kosovo/

http://www.ghananews247.com/2018/04/02/kosovo-pm-haradinaj-visits-wives-of-abducted-turkish-teachers/

https://turkeypurge.com/local-amnesty-office-asks-kosovo-avoid-extradition-turkish-teachers

https://stockholmcf.org/intl-human-rights-bodies-slam-abduction-of-6-turkish-nationals-in-kosovo/

http://www.memoria.md/ro/faq_cadru_legal

 

 

 

Scrie un comentariu: