A fost război. Ruso-moldovenesc

„Cмерть румынским окупантам” (moarte cotropitorilor români) – a fost unul dintre cele mai pregnante slogane utilizate de propaganda rusă în timpul războiului de agresiune de pe Nistru, început de ruși în data de 2 martie 1992, când Republica Moldova era primită în Organizația Națiunilor Unite.

Ideologii războiului de agresiune au încercat să inoculeze în mintea celor de pe malul stâng al Nistrului că războiul este împotriva românilor, care iată, vor să „ocupe” teritoriul „lor”, unde URSS a clocit, iar Federația Rusă a ecluzat, o pseudo formațiune statală, numită Transnistria, care nici astăzi nu este recunoscută de nici un stat al lumii. Și nici nu poate fi.

În stânga Nistrului, ura față de tot ceea este românesc a fost și din păcate rămâne a fi, una dintre cele mai eficiente unelte de dezinformare utilizate de propaganda rusă, chiar dacă de mai mulți ani România este principala piață de export a mărfurilor produse în stânga Nistrului, iar UE și în mod implicit România este principalul donator și implementator de proiecte sociale în regiune.

2 martie 2021, când marcăm 29 de ani de la începutul războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru, este o zi cu adevărat istorică și simbolică, ori astăzi, 10% din primul lot de vaccinuri anti-Covid cumpărate de statul român și donate poporului din Republica Moldova vor ajunge la Tiraspol, pentru imunizarea cetățenilor noștri din stânga Nistrului, ținuți în prizonieratul unui pseudo stat, creat și menținut de impulsurile și interesele geostrategice ale Federației Ruse.

Anterior, 10% din toate ajutoarele românești (din 2020 și 2021) pentru lupta împotriva virusului ucigător donate Republicii Moldova au ajuns la Tiraspol, la oamenii noștri de acolo. Iar din Federația Rusă nu a venit niciodată nimic. Doar propagandă.

Acest conflict înghețat de pe Nistru nu este unul etnic, lingvistic și/sau religios, ci este un hibrid produs, susținut și întreținut totalmente de Federația Rusă cu scopul satisfacerii intereselor sale geostrategice în această zonă a Europei.

Deznodământul natural al acestui conflict prelungit va fi identificat și aplicat odată cu surparea tot mai accelerată a picioarelor de lut a colosului numit Federația Rusă, care mai ales în 2020, în Republica Moldova, a demonstrat în raport cu unealta sa cea mai docilă – Igor Dodon, că înafara de declarații triumfaliste, nu mai poate oferi nimic, nici chiar câteva vedre de motorină, darămite câteva sute de milioane de dolari, drept hățuri geopolitice.

Calea noastră este una europeană și românească…

Slavă eroilor, care s-au jertfit la Nistru pentru liniștea copiilor noștri.

Scrie un comentariu: