Conform Bisericii Creştine există 7 păcate capitale: mândria, iubirea de arginţi, desfrânarea, invidia, îmbuibarea, mânia şi lenea. Trei dintre acestea: iubirea de arginţi, îmbuibarea şi lenea, conjugându-şi puterile malefice, au dat naştere putrejunii, adică corupţiei, un al optulea păcat, care macină şi secătuieşte această aşchie de Ţară.
Sunt absolut sigur că în ierarhia nereuşitelor guvernării din ultimii ani, un loc de frunte l-ar ocupa lipsa de reacţie a statului la fenomenul corupţiei, ori chiar concreşterea cu acest flagel social periculos.
DNA este instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor României, cu peste 50%, pe când instituţia omoloagă din Republica Moldova — CNA, are un grad de încredere de sub 1%; mai mult decât atât, pentru marea majoritate a moldovenilor, iniţialele CNA nu înseamnă absolut nimic!
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA a declarat recent: „La nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupţie la nivel înalt şi mediu. Numai anul trecut peste 1.000 de persoane au fost condamnate definitiv de către instanţe în urma investigaţiilor DNA şi procurorii anticorupţie au instituit sechestre asupra unor bunuri în valoare de peste 350 de milioane de euro… O abordare coerentă a fenomenului corupţiei nu se poate realiza dacă nu există în aceeaşi măsură voinţă politică şi o atitudine fermă, unitară, a sistemului judiciar. Lipsa uneia dintre cele două condiţii duce în timp la scăderea eficienţei politicilor în combaterea corupţiei.”
În Republica Moldova din păcate lipsesc deocamdată ambele precondiţii, pentru că cei doi lideri decidenţi din arcul guvernamental, în egală măsură, ţin în prizonierat tot sistemul organelor de drept, folosindu-l în scopuri personale şi de partid.
Sunt absolut sigur că prezenţa masivă a Partidului Liberal în următoarea formulă de guvernare, este unica garanţie pentru a cataliza eradicarea corupţiei, ceea ce va permite Republicii Moldova să se urnească din loc, odată aplicat modelul românesc de luptă anticorupţie.
P.S. În ultimii 23 de ani, adică de la independenţă încoace, în Republica Moldova nu a fost condamnată cu executare (privaţiune de libertate) NICI O PERSOANĂ.
P.P.S. Partidul Liberal are în lista electorală doar persoane integre, care nu au diferite calităţi procedurale, adică mai popular, nu avem persoane cu dosare penale. Întrebaţi foştii (mereu foşnitori) colegi de alianţă câte dosare penale (inclusiv pentru corupţie) au pe cap de candidat la funcţia de deputat? Răspunsul o să vă surprindă.