Laşii cu mandat

Situaţia tragică din Ucraina, înrăutăţită substanţial în ultimele zile, solicită o abordare diplomatică din partea Republicii Moldova.

În acest sens, am înaintat încă în şedinţa Parlamentului din 20 februarie o solicitare de adoptare a unei declaraţii privind situaţia din Ucraina, pentru exprimarea poziţiei legislativului de la Chişinău, faţă de protestele sângeroase care au loc în statul vecin, însă această propunere nu a fost susţinută de deputaţii din Coaliţia de guvernare.

Deşi argumentele iniţiale ale preşedintelui Parlamentului pentru neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi au fost de natură tehnică, nici în şedinţa de vineri, 21 februarie, chestiunea abordării principiale a situaţiei din Ucraina nu a fost acceptată de colegii din legislativ.

Astfel, ne-am pomenit într-o situaţie absurdă — atunci când majoritatea statelor din regiune şi-a expus opinia, fie prin propuneri de acordare de ajutor umanitar, fie prin acţiuni de compasiune, fie prin condamnarea comportamentelor deviante ale factorilor de decizie, nicio autoritate publică centrală a Republicii Moldova nu a venit cu un mesaj clar pentru cetăţenii Ucrainei.

Apatia guvernanţilor ar fi fost de înţeles dacă vorbeam de un stat îndepărtat, însă în Republica Moldova ucrainenii reprezintă cea mai numeroasă diasporă, iar Ucraina este vecinul nostru direct, cu care avem cea mai lungă frontieră de stat şi unele din cele mai strânse legături economice; asta pe lângă faptul că evenimentele din statul vecin au o legătură intimă cu traseul european al ucrainenilor, pe care dorim să-l parcurgem şi noi.

În această situaţie, pe fundalul liniştii din partea instituţiilor guvernamentale (MAEIE s-a limitat la un singur mesaj referitor la atenţionarea de călătorie în Ucraiana!), au ieşit în evidenţă mesajele războinice ale unor politicieni marginali, aflaţi de mai mult timp în solda „fratelui mai mare” din răsărit, care excelau în epitete defavorabile la adresa manifestanţilor paşnici din centrul Kievului, numindu-i terorişti şi provocatori ai UE.

Totuşi, Fracţiunea Partidului Liberal a reuşit la sfârşitul şedinţei de vineri a Parlamentului, să dea  citire de la tribuna centrală a Parlamentului, unei Declaraţii de susţinere a demersurilor pro europene a poporului din Ucraina, manifest pe care ar fi trebuit să şi-l asume întreg Parlamentul, dar de unde atâta unitate, curaj şi gândire de stat?

Chiar dacă unii lideri de partid şi-au exprimat opiniile personale în cadrul discuţiilor private sau pe reţelele de socializare, discreţia exagerată şi lipsa unui mesaj clar din partea autorităţilor Republicii Moldova, ne duce cu gândul că reprezentanţii Coaliţiei AeroBank preferă sa stea în buruiene şi să nu ridice capul mai mult decât le permite Kremlinul, care a orchestrat şi executat partea sângeroasă a evenimentelor din Ucraina.

Posibil că în următoarele zile, după destinderea situaţiei, unii dintre cei care pretind a crede sincer în viitorul european al Republicii Moldova (şi al Ucrainei), se vor dezmetici şi îşi vor manifesta interesul sporit faţă de dorinţa ucrainenilor de a trăi într-un stat democratic şi european, însă va fi prea târziu (pentru ei)… grâul s-a ales de neghină.

 

Scrie un comentariu: