În aceste zile încerc să realizez totalurile anului parlamentar 2013 din perspectiva Fracțiunii Partidului Liberal, analizând în egală măsură indicatorii de natură calitativă și cantitativă.
Rezultatele obținute le înserez într-un document mai amplu, pentru a putea analiza dinamica evoluției sau involuției unor indicatori.
În anul 2011, în Parlament au fost înregistrate 424 de proiecte de legi și hotărâri de Parlament, dintre care 167 (39%) au fost semnate de către Guvernul Republicii Moldova.
În anul 2012, în Parlament au fost înregistrate 510 proiecte de acte legislative, dintre care 153 (30%) îi au ca autori pe membrii Guvernului.
În anul 2013, în Parlament au fost înregistrate 542 de proiecte de acte legislative, dintre care doar 151 (27%) vin de la Guvern, celelalte proiecte au fost înregistrate în principiu de deputați, pentru că Președintele Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTAG, la capitolul creație legislativă sunt cam pasivi.
Se observă cu lejeritate că deputații, din an în an, devin tot mai activi, iar Guvernul tot mai pasiv… și nu este de mirare, că doar Guvernul are alte preocupări mai serioase decât să vină cu politici în domeniile de responsabilitate, ei administrează proprietățile statului, iar acolo, la datul de pomană rușilor se pricep cel mai bine, iar performanțele cred că sunt mult mai bune.
P.S. Nu există nici o țară în Europa (înafara de Republica Moldova) unde Guvernul să nu fie cel mai mare furnizor de proiecte de legi, ori indicatorii guvernelor europene la acest capitol sunt de 60-85%.