Știrea zilei de ieri a venit de la Curtea de Apel Chișinău, care a decis să respingă apelul depus de Avia Invest în privința anulării notificării de reziliere a contractului de concesiune a Aeroportului, altfel spus a fost reziliat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău încheiat de Guvernul Republicii Moldova și compania Avia Invest, controlată de fugarul Ilan Șor. Decizia este definitivă și executorie dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Toată lumea este bucuroasă și există motive în acest sens, dar cei de la Guvern sunt de-a dreptul extaziați, or, au reușit să ofere spre deliciul opiniei publice o noutate mult-așteptată, amestecată în tăvălugul de știri urâte și neplăcute din ultimul timp, unele cu conținut faptic obiectiv, altele generate de scandalurile din burta guvernării.
Atât de entuziasmați sunt cei de la Guvern încât ministrul Justiției dl Sergiu Litvinenco și prim-ministra dna Natalia Gavrilița au scris în mesajele lor pe Facebook, citez: „Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului”. Această aserțiune este una falsă din punct de vedere juridic, or Aeroportul și până acum a fost în proprietatea statului, Șor și a sa firmă Avia Invest exploatau (călăreau) acest bun, printr-un contract de concesiune, având doar posesiunea și folosința, proprietatea fiind a statului.
Fac această precizare de natură juridică cu gândul la calitatea deciziei Curții de Apel Chișinău pe acest dosar, ori dacă cei trei magistrați care au judecat acest caz, nu au argumentat temeinic decizia lor (iar dovezile care au stat la bază sunt insuficiente sau prost administrate), atunci s-ar putea ca acest act (preaslăvit în aceste zile) să cadă la Curtea Supremă de Justiție sau să fie pavăză pentru o decizie de condamnare la CEDO, desigur cu restituirea „investițiilor” pe care le declară Șor (Avia Invest) – 90 de milioane de dolari, cel puțin.
Până se consumă toate procedurile judiciare pe acest dosar, ar fi de preferat să fim atent-optimiști, or hergheliile de avocați, bine plătiți, ai lui Șor știu fără gram de îndoială că atributele dreptului de proprietate sunt posesia, folosința și dispoziția, iar rezilierea unui contract de concesiune (încheiat chiar și în condiții frauduloase) este greu de realizat și mai ales greu de argumentat temeinic și rezultativ în instanțele de judecată. Dar nu imposibil.
Din păcate, puțini și-au amintit în aceste zile că artizanii concesionării frauduloase a Aeroportului Internațional Chișinău au fost Vladimir Vasilievici Filat și Vladimir Gheorghievici Plahotniuc, care i-au dat Aeroportul, pentru 49 de ani, spre folosință lui Ilan Șor, puțini știu (și îi mai interesează, din păcate) că nimeni nu a fost judecat pe acest caz, nici comanditarii, nici executanții mai mășcați sau mai mărunți, mulți dintre aceștia și-au procurat certificate de neprihăniți și chiar, unii, s-au încadrat „să tragă” (și) la carul actualei guvernări.
În data de 18 februarie 2021, președinta Maia Sandu, i-a retras Ordinul Republicii oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, fapt necesar și lăudabil – o acțiune plină de justețe, ce-şi are izvoarele în dorință nețărmurită a românilor basarabeni de a trăi în libertate şi prosperitate, un act politico-juridic ce a bandajat suferințele concetățenilor noștri în urma dezmățului dictatorial la care s-a dedat fostul lider al Partidului Democrat.
Am cerut atunci, public, șefei statului, să-i retragă Ordinul Republicii şi lui Vladimir Filat inclusiv pentru că a năşit partidul „Şor”, expresie caricaturală a burtăverzimii hulpave şi mereu nesătule, ce continuă să fure oamenii noștri.
Maia Sandu a răspuns atunci public (19 februarie 2021) că va căuta temeiuri juridice pentru a-i retrage Ordinul Republicii lui Filat și de atunci…caută aceste temeiuri, ori juriștii știu că dacă aceste temeiuri nu au fost găsite (sau nu s-a dorit a fi găsite) timp de un an și jumătate, nu vor fi găsite niciodată.
Legea nr. 1123 din 30 07 1992 cu privire la distincțiile de stat prevede la art. 34:
„Retragerea distincțiilor de stat se efectuează numai de către Preşedintele Republicii Moldova în cazul în care persoana:
– a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legislaţie;
– a săvârşit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.
Preşedintele Republicii Moldova emite decrete despre retragerea distincţiilor de stat.”
În cazul lui Filat, Decretul Președintelui Republicii Moldova a fost adoptat cu încălcarea articolului 1 alin. (3) din Constituție, potrivit căruia: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate.”
Pentru concludență în materie constituțională există mai multe hotărâri ale Înaltei Curți pe acest subiect, nu în ultimul rând Hotărârea nr. 4 din 22 04 2013 cu privire la controlul constituționalității unor decrete ale președintelui, unde printre altele CC explică întinderea noțiunii „statului de drept” or, faptul că Filat și-a ispășit pedeapsa penală nu anulează în nici un fel încălcarea de către acesta a art. 1 alin (3) din Constituție.
Se pare că juristul de la Președinție care tot „căută” temeiurile de drept pentru anularea Decretului pe subiectul Ordinului Republicii pe numele lui Vladimir Filat este vreun sectant al ghidei căzute sub stejarul uscat, sau vreun consilier prezidențial (care a lucrat alături de Filat) suferă de Sindromul Stockholm, fiind dependent de „răpitorul” V.V. Filat, altfel „căutările sisifice” demult ar fi scos la suprafață soluția juridică.
Dacă Plahotniuc (care încă nu a fost condamnat) nu a reușit să-și întoarcă (în justiție) acest Ordin, sunt sigur că nici Filat (care are deja o condamnare; deocamdată) nu va reuși să o facă, astfel, cred că juriștii de la președinție trebuie să-i pună pe masă șefei statului decretul mult-așteptat de societate.
Decret prezidențial ce, desigur, nu va ieftini tariful la energia electrică, nu ne va duce sub protecția sistemelor anti-aeriene ale NATO, dar va sutura o rană societală, încă deschisă.
Astfel, reiterat mă adresez doamnei președintă Maia Sandu să retragă Ordinul Republicii deținut neconstituțional de către cetățeanul Vladimir Filat, arhitect al fenomenului infracțional Șor, care iată, cu suportul Federației Ruse, zguduie Republica Moldova, încercând (în interesul Kremlinului sângeros) să alinieze statul nostru în orchestra de susținători febrili ai Federației Ruse.