„Dă-i voie porcului în jurul stogului, că el se suie deasupra”

Scriam săptămâna trecută, după vizita plină de integrame a premierului Vladimir Filat la Kremlin, că Moscova nu crede în lacrimi, iată că la distanță de o săptămână vedem că există totuși lacrimi, tot moldovenești, care au reușit să sensibilizeze sufletele înghețate ale decidenților ruși.

Tânărul și „abia venitul” lider separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc, „ne-a pârât” ieri deputaților din Duma de Stat, că obstrucționăm, invocând varii motive formale, deschiderea unui consulat rusesc în stânga Nistrului, atât de cerut și așteptat de către cetățenii ruși din autoproclamata republică moldovenească nistreană, denumită convențional Transnistria.

Este mai mult decât evident, chiar și pentru ciorile din copacii din jurul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, că scenariul deschiderii acestui consulat a fost „plămădit” și „frământat” după zidurile Kremlinului (sau în alt sector al Moscovei, la GRU — Glavnoe Razvedîvatelnoe Upravlenie — Directoratul principal de spionaj sau la FSB — Federalnaia Slujba Bezopasnosti Rossiiskoi Federații — Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse), iar acum, după mai mulți ani, acest aluat, dospit de-a binelea, urmează să fie dat la cuptor.

A fost suficient ca premierul Vladimir Filat, doar să mărturisească, acum două săptămâni, într-un interviu acordat agenției ruse Itarr-Tass, că nu vede nici o problemă în deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol (pe un teritoriu necontrolat de autoritățile de la Chișinău și ocupat în continuare de armata rusă!), ca preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu ţările din CSI al Dumei de Stat, Leonid Sluţki, să declare, după întrevederea de jeluire cu Evghenii Șevciuc: „Rusia trebuie să deschidă nu doar consulat la Tiraspol, ci şi să mărească numărul de şcoli, de profesori calificaţi, care să lucreze în Transnistria” și, cel mai probabil, să mărească în continuare alocațiile bugetare pentru Tiraspol, atât de necesare pentru întreținerea separatismului, emanație malignă a imperialismului velicorus.

P.S. Dictonul românesc din titlul acestui material, este mai mult decât sugestiv pentru explicarea situației complicate, incomode și rușinoase în care ne-am pomenit.

Doar o declarație oficială de lămurire, din partea Ministerului de Externe și Integrării Europene sau a primului ministru al Republicii Moldova, ar putea să alunge porcii din jurul stogului.

Un comentariu

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.