Luare de cuvânt privind adoptarea Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011—2016

Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Domnule ministru!

Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011—2016 prezentat pentru dezbateri este un document necesar, aşteptat îndelung de societate, însă, cu toate acestea permiteţi-mi să exprimăm unele rezerve argumentate faţă de conţinutul acestuia.

În primul rând, trebuie să ştim de ce Planul cuprinde acţiuni care urmau a fi realizate în 2011, când suntem deja la jumătatea lui februarie 2012? Şi de ce acesta a fost înregistrat la Parlament abia în decembrie trecut?

În opinia noastră, adoptarea în 2012 a unui act normativ care prevede acţiuni preconizate pentru 2011, denotă defectuozitate în implementarea reformelor planificate.

Din aceste motive, este evidentă reevaluarea termenelor de implementare a proiectelor propuse spre executare în sensul eliminării celor realizate deja şi a transferării pentru 2012 a celor neîndeplinite.

 

Stimaţi colegi,

Studiind atent conţinutul Planului am constatat, cu regret, că se încearcă cel puţin eschivarea prin tergiversare de la unele măsuri stabilite în Plan,  astfel, iniţiativa privind elaborarea unei legi unificate privind sistemul judecătoresc, o iniţiativă foarte bună de altfel, urmează a fi implementată cât mai curând şi nu abia în 2016, după cum se prevede.

Totodată, salutăm includerea în cadrul planului de acţiuni a iniţiativei de demilitarizare a procuraturii, pentru care a militat întotdeauna Partidul Liberal.

Este mult prea mare, termenul alocat de Ministerul Justiţiei pentru studierea şi elaborarea proiectului de lege privind reamplasarea instanţelor judecătoreşti şi optimizarea numărului de judecători. Suntem siguri că, dacă există suficientă voinţă, acest proiect poate fi realizat în termeni mult mai concişi.

De asemenea, salutăm iniţiativa creării unui registru electronic unic de înregistrare a agenţilor economici şi organizaţiilor necomerciale, însă nu sunt clare raţionamentele pentru trenarea constituirii acestuia tocmai până în 2016, în condiţiile în care trebuie doar comasate două registre existente deja.

În altă ordine de idei, unele propuneri din textul Planului de acţiuni ridică semne de întrebare. Spre exemplu, este neclară propunerea de instruire a judecătorilor privind regulile de amânare a cauzelor.  Poate ar fi mai potrivit de asigurat condiţii adecvate pentru a exclude întârzierea judecării dosarelor, şi nu şcolirea magistraţilor în tergiversarea acestora.

De asemenea, este neclară poziţia autorilor Planului de acţiuni pentru elaborarea actelor normative privind stabilirea modului de calcul a plăţii pentru serviciile prestate de reprezentanţii fiecărei profesii conexe sectorului justiţiei, cunoscut fiind faptul că avocaţii şi mediatorii sunt reprezentanţii unor profesii libere şi sunt în drept să-şi stabilească de sine stătător onorariile.

Totodată, prezintă interes şi iniţiativa de obligare a acestor actori să urmeze cursuri de instruire la Institutul Naţional al Justiţiei, având în vedere principiul independenţei acestora şi riscul de monopolizare a segmentului de instruire de către Institutul, îndeosebi pentru profesiile cu organe de autoadministrare şi mecanisme proprii de admitere în profesie şi de perfecţionare continuă,  apropo de Institutul Naţional al Justiţiei — nu credem că este imperios necesară construcţia unui bloc hotelier pentru audienţii Institutului, mai ales având în vedere deficitul de finanţare, pentru implementarea Strategiei propriu-zise, altfel din start includem în plan o normă pur declarativă.

Referindu-ne la magistraţi, ţinem să menţionez că este binevenită iniţiativa de acordare, judecătorilor de instrucţie, statutului de judecător specializat, beneficiind în acest fel de toate drepturile recunoscute pentru judecători. De asemenea, considerăm oportună eliberarea preşedinţilor instanţelor de obligaţiile extra-juridice prin instituirea funcţiei de administrator judecătoresc, aşa cum este prevăzută în Planul de acţiuni.

În acelaşi context, susţinem plenar implementarea activă a dimensiunii virtuale a puterii, inclusiv a celei judecătoreşti, prin promovarea noilor tehnologii în toate domeniile, inclusiv justiţie şi suntem de părere că asigurarea gestionării electronice a dosarelor, prevăzută în Plan, va asigura o mai mare transparenţă în procesul judecării cauzelor şi o mai mare imparţialitate a actorilor din domeniul justiţiei.

Având în vedere importanţa acestui document şi în speranţa identificării surselor financiare necesare implementării prevederilor Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016,  Fracţiunea Partidului Liberal, susţine adoptarea prezentului Plan.

16 februarie 2012

Scrie un comentariu: