Înjunghiaţi pentru limba română

Un tânăr de 30 de ani a murit, iar altul de 28 de ani se află în stare gravă după ce ieri au fost victimele unui atac într-un bar karaoke din Durlești. Tinerii au fost înjunghiați de alți doi tineri pentru că ar fi cântat melodii de dragoste în limba română”, am citit cu toții, de dimineaţă, pe arena.md.

 

Cumplita dramă s-a derulat în barul „Veşca” din Durleşti, unde Andrei Burlea (a.n. 1980) și Roman Vitiuc (a.n. 1983) cântau piese în limba română, iar undeva, alături, Ion Miron (a.n. 1994) şi Vitalie Chetraru (a.n. 1995) cântau piese în rusă.

Melomanii mai tineri, deranjaţi de piesele româneşti, au iscat o ceartă, care s-a încheiat cu o bătaie în afara localului, după care Burlea și Vitiuc s-au întors în bar şi au continuat să cânte în limba română. După un timp, Miron și Chetraru au revenit înarmaţi cu un cuțit şi le-au aplicat câteva lovituri lui Burlea și Vitiuc, în urma cărora primul a decedat, iar cel de-al doilea se află la spital, într-o stare foarte gravă.

La prima vedere, am fi putut spune că este doar o banală încăierare huliganică, cu deznodământ tragic, dacă nu ar fi fost motivul — interpretarea unor piese în limba română.

Acest tragic incident ne demonstrează, a câta oară!, că majoritarii, vorbitori de limbă română, sunt discriminaţi la ei acasă şi, mai mult de atât, acum devine chiar periculos să vorbeşti și să cânți româneşte!

Astăzi nimeni nu este deranjat în Republica Moldova, atunci când i se vorbeşte în limba rusă, în schimb poţi provoca iritarea unora şi chiar mâncărime, când le vorbeşti româneşte.

Din păcate, după 21 de ani de la eliberarea din mrejele URSS, nu am putut restabili locul şi rolul pe care trebuie să-l aibă limba de stat în societatea noastră şi asta pentru că avem încă mulţi politicieni, inclusiv în arcul guvernamental, cu o frică patologică de limba română.

Cei doi tineri agresori sunt născuți, educați și școliți după independență, iar sistemul nostru de învățământ, în continuă reformare, nu a fost capabil să-i înveţe, cel puţin, să respecte necondiționat, dacă nu vor să iubească, atributele acestui stat: limba, drapelul, stema și imnul — elemente indispensabile ale statului nostru și obligatorii pentru a fi respectate de către toţi concentăţenii noştri, indiferent de originea etnică.

Complicii acestei crime oribile din Durlești sunt, în primul rând, comuniștii moldoveni și toate „neamurile politice” ale acestora, care, timp de 20 de ani, discreditează metodic simbolurile statalităţii, subminând și sfidând cu nerușinare orice adevăr care derivă din Declarația de Independență a Republicii Moldova, ultimul congres al PCRM, desfăşurat exclusiv în limba rusă, este o confirmare în plus a acestui fapt.

Procuratura Generală (care, sper, se va autosesiza), trebuie să atragă neapărat, în calitate de bănuit (învinuit), pe dosarul crimei din Durlești și Partidul Comuniștilor, care este, într-o măsură mai mare, responsabil de acest omor, decât cei doi tineri, aproape copii, care, la rândul lor, sunt victime ale politicii comuniștilor de ieri și de azi de abrutizare și deznaționalizare a populației băștinașe.

9 comentarii

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.